Banja Luka: U stanu možete držati jednog psa ili tri mačke

Jedan pas ili tri mačke dozvoljeni su za držanje u stanovima koji se nalaze u zgradama za kolektivno stanovanje na teritoriji grada Banjaluke, i to uz prethodnu saglasnost predstavnika etažnih vlasnika.

Stoji to u usvojenoj Odluci o komunalnom redu, koju su odbornici izglasali na posljednjem zasjedanju. Ranije odredbe koje se tiču držanja kućnih ljubimaca na teritoriji grada bile su stavljene van snage, te je, kako kažu odbornici, bilo potrebno urediti ovu oblast.

Kada su u pitanju dvorišta individualnih stambenih objekata, tj. kuća, brojka je nešto drugačija te se mogu držati dva psa i tri mačke. Takođe, kućne ljubimce je zabranjeno držati u zajedničkim prostorijama, terasama, haustorima i slično.

Dvije stavke koje su najviše zabrinule ljubitelje životinja su što je po usvojenoj odluci svaki vlasnik dužan označiti svog ljubimca mikročipom, a na zahtjev komunalnog inspektora stoji da je dužan i pružiti dokaz o izvršenom čipiranju.

Takođe, u dijelu odluke koja se tiče kućnih ljubimaca je istaknuto da oni koji drže pse rase pitbul terijer, pul terijer, doberman, američki stafordski terijer, mastif, šarplaninac i sve ostale opasne pse, koji su po svojoj prirodi agresivni, dužni su da ljubimce šetaju na povocu ne dužem od 1,5 metara i sa zaštitnom korpom.

“Apsolutno se slažemo da svaka životinja mora biti označena jer bismo tako mogli da kaznimo nesavjesne vlasnike, ali šta nam to vrijedi kad jedinstvena baza podataka svih mikročipovanih životinja kod nas ne postoji. Takođe, u više navrata smo se uvjerili da naši komunalni inspektori nemaju čitač čipova u posjedu i samim tim i ne mogu izvršiti kontrolu istih”, naveli su iz Udruženja za zaštitu životinja “Kerber”.

Oni su još istakli da su ogorčeni klasifikacijom takozvanih opasnih pasa.

“Nijedan pas neće biti agresivan ako ga čovjek takvim ne napravi i to je dokazana činjenica. Pogledajte samo statistiku na globalnom nivou – najviše ujeda izvrše takozvane male i bezopasne rase pasa“, navode iz Udruženja.

Željko Gagula, predsjednik Savjeta MZ Rosulje, rekao je kako se povremeno pojave pritužbe mještana na komšije koje ne poštuju odredbe u vezi s držanjem kućnih ljubimaca.

“Najčešće se dešava da vlasnici ne kupe izmet za svojim kućnim ljubimcima, a to je baš ružno, pogotovo kada ih puste na dječja igrališta. Životinje apsolutno nisu ništa krive nego isključivo ljudi i to ona neodgovorna grupa”, rekao je Gagula.

Raspon kazni

Za sve postupke koji nisu u skladu s Odlukom o komunalnom redu, a tiču se kućnih ljubimaca, za pravna lica je predviđena kazna od 500 do 7.000 KM, dok je za fizička lica iznos nešto manji i kreće se u rasponu od 100 do 1.000 KM.

(Nezavisne)