Servis pomaže stanarima u vezi sa ZEV-om

Proces registracije i vođenja poslova zajednice etažnih vlasnika (ZEV) za one stanare koji su se upisali u registar ili koji to tek treba da urade u mnogome bi mogao biti lakši jer je u gradu registrovan “ZEV servis”, specijalizovan upravo za ove poslove.

Naime, tim diplomiranih ekonomista, a koji su ujedno i licencirane i sertifikovane računovođe, odlučio se za ovaj potez kako bi uz nadoknadu od 2,5 do tri marke po stanu na mjesečnom nivou vodio sve poslove u vezi sa ZEV-om i tako ih oslobodio dodatnih obaveza.

Kako kažu, servis je u početku funkcionisao na principu knjigovodstvenog biroa, da bi se zbog sve većeg broja klijenata preregistrovao i specijalizovao samo za ove poslove.

“U ime stanara osnivamo zajednicu i račun, za njih vodimo poslovne knjige i izrađujemo mjesečni obračun za troškove struje, vode i lifta, koji im dostavljamo u poštansko sanduče. Takođe, mjesečni obračun troškova i naknada, kao i podnošenje prijava predajemo u Poresku upravu”, pojasnila nam je Bojana Vezmar, suvlasnica servisa.

 “Ovaj servis nema dodira sa novcem zajednice etažnih vlasnika”

Prema njenim riječima, ovaj servis nema nikakvog dodira sa novcem zajednice etažnih vlasnika, a sve uplate idu na račun zajednice i njime mogu da upravljaju za to ovlašteni članovi zajednice.

“S obzirom na veliki broj obaveza koje nosi savremeni život, uvidjeli smo potrebu da ponudimo i usluge registracije zajednice u ime i za račun etažnih vlasnika, što ima veoma dobar odjek”, kazala je Vezmarova.

Milorad Arlov, predsjednik jedne od zajednica etažnih vlasnika, smatra kako bi ipak i grad trebalo da osnuje jednu sličnu kancelariju.

“U toj kancelariji bi predsjednici dobijali pravnu pomoć i pitanja vezana za plaćanje obaveza stanara, a kojih je sve više”, rekao je Arlov.

Registrovan 1.091 ZEV

Prema podacima Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, na teritoriji grada do sada je registrovana 1.091 zajednica etažnih vlasnika, a oko 20 odsto zgrada još nije izvršilo registraciju i upis u registar.

Kako su rekli, registracija ZEV-a je otvoren proces, a u protekla tri mjeseca u registar su upisane 22 nove zajednice.

nezavisne.com