Proces registracije ZEV u zgradama još traje

Dosad je u gradu registrovano 1.205 zajednica etažnih vlasnika (ZEV), a ostalo je još neregistrovanih oko 25 odsto zajednica u zgradama.

Kako kažu nadležni, nisu registrovane zajednice u stambenim objektima koji nisu uknjiženi jer nije izvršen tehnički prijem zgrade, razgraničenje vlasništva ili zbog nemara etažnih vlasnika. Registracijom zajednice ona postaje pravno lice, a prednosti su višestruke.

Kao pravno lice, a u cilju poboljšanja uslova i održavanja kako zajedničkih tako i posebnog dijela zgrade, banka može zajednici dodijeliti i odgovarajući kredit.

U Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Gradske uprave kažu da je većina zgrada registrovana, a bez obzira na to što je istekao rok u kojem su svi etažni vlasnici bili dužni da se registruju, postupak registracije je otvoren proces, pa etažni vlasnici koji nisu registrovali zajednicu, a to žele, mogu to uraditi uz dostavljanje potrebne dokumentacije.

Proces registracije ZEV zavisi od više okolnosti, a kada se ispune navedeni uslovi, postupak registracije pred registarskim organom je brz i kratak.


“Da bi zgrada bila registrovana, pored zajedničke svojine, posebnih i zajedničkih dijelova zgrade, moraju postojati i etažni vlasnici, koji ugovorom o osnivanju zajednice uređuju međusobna prava i obaveze etažnih vlasnika u pogledu upravljanja zgradom, obima, načina korišćenja i održavanja i drugo”, rekli su u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.


Zgradom upravljaju etažni vlasnici, a upravljanje zgradom smatra se odlučivanje o korišćenju i održavanju posebnih i zajedničkih dijelova zgrade, obezbjeđivanje i korišćenje finansijskih sredstava za održavanje zajedničkih dijelova zgrade, kao i o svim drugim značajnim pitanjima o kojima se dogovore etažni vlasnici (kao napr. zaključavanje ulaznih vrata, interfon, video-nadzor, uređenje podruma i slično).

Milorad Arlov, predsjednik ZEV-a u Prvoj krajiškoj brigadi 1, kaže da je ova zajednica među prvim registrovanim, te da je registracija pomogla u rješavanju svih problema u zgradi i oko nje.

Izvor: http://www.banjaluka.com