Kvarovi pokvare i komšijske odnose

BANJALUKA – Ukoliko ste nekada bili u prilici da komšijama zaprijetite Komunalnom policijom, jer je zbog kvara u njihovom stanu ugrožena i vaša imovina, niste jedini, jer veliki broj građana sporove slične ovome rješava upravo uz pomoć komunalaca.

U Odjeljenju komunalne policije kažu da su u dva mjeseca ove godine zaprimili 61 prijavu kada su se građani žalili da njihove komšije krše Zakon o održavanju zgrada ili Odluku o kućnom redu u stambenim zgradama.

“Prošle godine Odjeljenje za komunalnu policiju zaprimilo je 432 prijave u vezi sa kršenjem pomenute regulative”, naveli su u nadležnom odjeljenju.

Tatjana M., stanarka jedne zgrade u Novoj varoši, kaže da već nekoliko mjeseci ima problem sa komšinicom koja odbija da popravi kvar na cijevi koja curi i uništava njenu imovinu.

“Pokušala sam na lijep način da je zamolim da popravi kvar, jer će u suprotnom sav namještaj koji držim u podrumu da istrune. Ona je odbila i bila sam prinuđena da pozovem Komunalnu policiju, ali je ona i njih otjerala. Nadam se da će ja kazniti, više ne znam šta da  radim”, ispričala je ova Banjalučanka.

Prema Zakonu o održavanju zgrada, kvarove kojima se nanosi šteta drugim, posebnim ili zajedničkim, dijelovima zgrade vlasnik stana je dužan da otkloni ili nadoknadi štetu.

U te kvarove spadaju instalacije centralnog grijanja u stanu, plinske instalacije i grijna tijela u stanu, instalacije i uređaji za centralno grijanje vode u stanu, telefonske i elektroinstalacije kao i instalacije vodovoda i kanalizacije u stanu.

Miroslav Arlov, predsjednik zajednice etažnih vlasnika zgrade u Ulici Prve krajiške brigade Narodne odbrane broj 1 na Starčevici, kaže da se ovi sporovi u njegovoj zgradi najčešće rješavaju razgovorom, a tek se u rijetkim slučajevima, zbog zanemarivanja popravke kvara, poseže za Komunalnom policijom.

“Ove godine smo imali dosta nenamjernih kršenja Zakona o održavanju zgrada, ali smo uspjeli sve riješiti u međukomšijskom dogovoru ili posredstvom rukovodstva zgrada”, rekao je Arlov.

Ističe da je na taj način mnogo jeftinije riješiti spor, bez Komunalne policije i bez suda.

Izvor: www.nezavisne.com