Taksu moraju plaćati i ZEV-ovi

 

BANJA LUKA – Komunalnu taksu moraju plaćati i zajednice etažnih vlasnika (ZEV), a visina takse zavisi od broja članova u ZEV-u, rekli su u Gradskoj upravi.

U Odjeljenju za privredu pojasnili su da je razlog donošenja ove odluke stav Ministarstva finansija RS, gdje je ukazano da je i ZEV, kad se registruje, obveznik plaćanja ove takse.

“U gradu se ova taksa naplaćuje 10 KM na godišnjem nivou za ZEV koji ima 10 registrovanih članova, a 20 KM kada ima registrovanih 11 i više članova”, rekli su u ovom odjeljenju.

Prema njihovim riječima, da nisu na ovaj način odredili simbolične iznose na godišnjem nivou za ZEV, na njih bi se primjenjivala tarifa kao za ostala pravna lica, koja iznosi 360 KM na godišnjem nivou.

U Poreskoj upravi RS kazali su da se ova obaveza propisuje zakonom.

“Tražili smo od lokalnih zajednica da preciziraju svoje odluke o komunalnim taksama, koje donose skupštine jedinica lokalne samouprave, u smislu donošenja odgovarajućih tarifa komunalnih taksi, a koje su sastavni dio odluka o komunalnim taksama”, objasnili su u Poreskoj upravi RS.

Dodali su da ZEV-ovi nisu oslobođeni obaveze plaćanja komunalne takse, a da iznos zavisi od tarifa koje su sastavni dio odluka koje donose lokalne zajednice, te da variraju od mjesta do mjesta.

“U najvećem broju slučajeva nije propisan iznos komunalne takse za zajednice etažnih vlasnika, što otežava rad Poreske uprave u postupku identifikacije poreskih obveznika koji nisu prijavili ovu poresku obavezu”, rekli su u Poreskoj upravi RS.

Ističu da su iz tog razloga zajedno sa Savezom opština i gradova RS sprovedene određene aktivnosti na rješavanju ovog problema.

Predsjednici ZEV-ova i stanari u zgradama nisu zadovoljni zbog donošenja ove odluke.

Milorad Arlov, predsjednik  jedne zajednice etažnih vlasnika, rekao je da su nedavno dobili rješenje da moraju da plate komunalnu taksu za 2019. godinu, koja iznosi 20 KM.

“Smatram da ove komunalne takse nije trebalo da budu uvedene zajednicama etažnih vlasnika, jer mi kroz komunalne usluge plaćamo i poreze”, kazao je Arlov.

S njim se slaže i Milovan Jokanović, takođe predsjednik ZEV-a, koji je rekao da građani i bez ovih taksi imaju velike obaveze i opterećenja.

Izvor: Nezavisne novine