Niko nije kažnjen za izbjegavanje ZEV-a

U gradu postoji 1.230 registrovanih zajednica etažnih vlasnika, a u Gradskoj upravi procjenjuju da ih još 758 nije registrovano, što predstavlja veliki problem u održavanju stambenih zgrada.

Rekao je ovo načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković.

-Pored problema sa neregistracijom, poteškoće predstavlja i to što pojedini izabrani upravni odbori i predsjednici upravnih odbora ne podnose redovno izvještaje, finansijske izvještaje i planove. Sredstva za održavanje zgrada se ne troše u skladu sa zakonom, gdje stoji da skupštine moraju donijeti odluke za ulaganje. U pojedinim slučajevima predsjednici upravnih odbora neće da predaju svoja ovlašćenja i funkciju predsjednika i sprovedu nove izbore, a oni koji to hoće, nemaju kome predati, jer drugi neće da preuzmu funkciju. To je stanje koje, u stvari, niko ne kontroliše- rekao je Novaković.

On kaže da grad pokušava na razne načine da disciplinuje zajednice etažnih vlasnika.

-Kada vršimo neke aktivnosti, na primjer sanaciju lifta na zgradama, onda tražimo da je zajednica registrovana, da su redovno podnosili finansijske izvještaje, platili komunalnu naknadu… Tamo gdje ne radimo te aktivnosti, nemamo mogućnost da djelujemo- rekao je Novaković.

Predsjednici pojedinih ZEV-a ističu da je najčešći uzrok neregistracije neslaganje stanara, ali i da tu nije kraj problemima.

-Predsjednici zgrada ili upravnih odbora imaju problem, jer se na njih sve svaljuje. Oni treba da rješavaju sve probleme. Ako treba nekog stanara tužiti, onda predsjednik mora da ide s njim na sud, i onda to ljudi shvate lično – rekao je predsjednik ZEV-a u ulici Prve krajiške brigade 1 Milorad Arlov.

On dodaje da bi u rješavanju ovog problema trebalo da pomogne grad.

-Trebalo bi da se osnuje tijelo, kojem ćemo prijaviti neredovne platiše, pa da oni vode s njima sporove, a ne da to radimo mi – rekao je Arlov.

Živko Stojnić, koji je takođe predsjednik ZEV-a u naselju Starčevica, kaže da u njegovoj zgradi nema takvih problema.

-Nemamo problema sa naplatom ili bilo čim. Svi na vrijeme uplaćuju. Kad se vodi računa, onda se može sve – rekao je Stojnić.

Registracija

Registracija zajednica etažnih vlasnika (ZEV) počela je u decembru 2003. godine. Prilikom osnivanja zajednice etažnih vlasnika, neophodno je da se upiše u registar osnivanja ZEV, izradi pečat, izvrši registracija pravnog lica u Poreskoj upravi i otvori žiro račun u ZEV.

Izvor: http://banjaluka.net/