banjaluka.rs.ba

U srijedu informativna radionica posvećena energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru

Informativna radionica posvećena energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru biće održana u srijedu, 31. januara u 13:30 časova u Društvenom centru u MZ Rosulje (Park „Mladen Stojanović“), u organizaciji Grada i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini , a u okviru projekta „Dekarbonizacija stambenog sektora“ (Residential) koji finansira Švedska.

Banja Luka je među 36 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje su razvile Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, kao Akcione planove održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promenama (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP). Ovaj strateški dokument postavlja temelje za mjere koje je potrebno preduzeti kako bismo ublažili i prilagodili se klimatskim promjenama, s ciljem smanjenja emisija stakleničkih gasova za 40% do 2030. godine. Jedna od utvrđenih mjera je smanjenje potrošnje energije, upotrebom obnovljivih izvora i/ili energetskom efikasnošću.

S obzirom na to da je stambeni sektor jedan od najvećih potrošača energije, projekat Residential će do kraja prvog kvartala ove godine izraditi detaljne studije energetske efikasnosti i finansijske mehanizme za svih 36 SECAP opština/gradova, koje će pružiti uvid u stanje stambenog sektora i identifikaciju potencijalnih poboljšanja u ovim lokalnim jedinicama.

Kada je riječ o informativnoj radionici koja će biti održana 31. januara – na njoj će biti predstavljeni rezultati studija zajedno s finansijskim mehanizmima razvijenim za naš grad unutar ovog projekta. Cilj je zajednički stvoriti povoljne okvire za investicije u energetsku efikasnost stambenih objekata. Takođe biće istaknute brojne prednosti energetske efikasnosti, kako za domaćinstva, tako i za zajednicu u cjelini, uključujući očuvanje okoline, poboljšanje zdravlja, smanjenje potrošnje energije, ostvarivanje ušteda i otvaranje zelenih radnih mjesta.

Ovom prilikom, pozvani su svi građani, kao i druge zainteresovani, uključujući predstavnike zajednica etažnih vlasnika i pružaoce usluga, da iskoriste ovu priliku i svojim prisustvom doprinesu oblikovanju budućih aktivnosti i prioriteta za izgradnju održivijeg stambenog sektora.